BIP











  Firma: Spółdzielnia Mleczarska Spomlek



powrót



Spółdzielnia Mleczarska Spomlek

ul. Igielska 9
89-604 Chojnice

Telefon: 52 396 55 00
Fax: 52 397 25 52
E-mail: sekretariat.chojnice@spomlek.pl
WWW: http://www.spomlek.pl



Opis:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chojnicach to firma z tradycjami, która nieprzerwanie działa od 1895 roku. Dzisiaj zakład zatrudnia poniżej dwustu wykwalifikowanych pracowników. W firmie która jest posiadaczem certyfikatu HACCP wydanego przez TÜV Rheinland we wrześniu 2003 roku przestrzegane są wszystkie zasady wynikające z kodeksu żywnościowego. Modernizacja zakładu produkcyjnego przyczyniła się do wprowadzenia nowych linii technologicznych i nowoczesnych urządzeń niezbędnych do utrzymania higieny.
Działający w spółdzielni system HACCP oraz stały nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej gwarantuje Klientom wysoką jakość i bezpieczeństwo naszych wyrobów.
Prawidłowo prowadzone procesy technologiczne podlegają stałej i ścisłej kontroli jakości oraz wysokim rygorom higienicznym.
Każda partia mleka podlega procesowi pasteryzacji. Odbywa się to w najważniejszym miejscu firmy „ aparatowni”. Pracą nowoczesnych pasteryzatorów służących do cieplnej obróbki mleka i śmietanki kieruje automat i wykwalifikowany pracownik aparatowni.
W tym miejscu poprawiane są również wartości smakowe mleka i śmietanki poprzez proces odgazowywania i homogenizacji.
Następnie surowiec przekazywany jest na produkcje poszczególnych wyrobów.
Znaczna część mleka przerabiana jest na twarogi, które pakowane są w różnej postaci na przykład: krajankę, klinki czy kostkę. Aby przedłużyć trwałość towaru pakowany jest on w folię w atmosferze modyfikowanej.
Znaczącą produkcją stanowi wyrób masła.
W zautomatyzowanej masielnicy w ciągu doby można wyprodukować ponad 60 ton
masła o tradycyjnych walorach smakowo zapachowych.
Firma, aby sprostać wymaganiom rynku oprócz mleka rozlewanego do różnej pojemności worków foliowych od niedawna uruchomiła produkcje mleka pakowanego w kartony. Mleko kaszubskie świeże o zawartości dwóch oraz trzy i dwie dziesiąte procenta tłuszczu a także maślanka trafiają już do sklepów w całej Polsce.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chojnicach jest także producentem wyśmienitej śmietanki o zróżnicowanej zawartości tłuszczu oraz śmietany ukwaszonej przeznaczonej do deserów i sałatek, która zawiera także żywe kultury bakterii.
Specjalnością Chojnickiej firmy jest produkcja serów.
Walory smakowe i zapachowe tych wyrobów można zawdzięczać tradycyjnie utrzymanej technologii oraz wiedzy doświadczonych serowarów. Na tej hali w mieszalnikach przygotowywane są sery najwyższej jakości. Tutaj formuje się ich kształt by póćniej trafiły do solowni i dojrzewalni.
Konfekcjonowanie w postaci plasterków czy też kostek i pakowanie produktu w modyfikowanej atmosferze przedłuża trwałość tego wyrobu.
Tysiące serów różnego gatunku przez kilka tygodni nabiera odpowiednich walorów organoleptycznych w dojrzewalniach.
Ser Nasz Salami, Chojnicki, Edamski czy też kaszubski wędzony to wyroby Chojnickiej firmy, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem sklepów, hurtowni i co najważniejsze klientów indywidualnych.
Przed laty firma eksportowała swoje sery do Iranu i Libanu.
Chojnicka spółdzielnia dba o rozwój ekologii. świadczy o tym:
a)nowoczesna kotłownia gazowo - olejowa zasilająca w niezbędną energię hale produkcyjne i pomieszczenia biurowe
b)nowoczesna stacja CIP (Cleaning In Place) pozwala na mycie instalacji i urządzeń w obiegu zamkniętym
Z racji prowadzonych procesów technologicznych firma jest potencjalnym producentem ścieków, jednak nie szkodzi to środowisku, bowiem działa tutaj laboratorium wodno – ściekowe oraz oczyszczalnia mechaniczna i biologiczna.
Prowadzona przez spółdzielnię gospodarka wodno ściekowa pozwala zakładowi na symbol firmy przyjaznej środowisku.
Firma gwarantuje fachową obsługę i konkurencyjne ceny. Prowadzi sprzedaż hurtową wyrobów własnych i towarów innych producentów. Posiada własny transport i magazyny hurtowe w Chojnicach, Tucholi i Czersku. Rynek zbytu spółdzielni to przede wszystkim rynek lokalny pokrywający się z rejonem działania stanowiącym bazę surowcową. Znaczny udział w sprzedaży przypada na rynek wybrzeża sięgający od Starogardu Gdańskiego poprzez Malbork, Elbląg, Gdynię, Gdańsk, Wejherowo, Puck, Łebę po Słupsk. Wyroby firmy znalazły również swych smakoszy na południu kraju między innymi we Wrocławiu, na Górnym śląsku, w Krakowie i Rzeszowie.
Firma z certyfikatami jakości przygotowana jest do produkcji na rynki europejskie.
Aby „Poznać Smak Naszych Wyrobów„ zachęcamy do szukania produktów mleczarskich z naszym firmowym znakiem.

Wersja do druku ( bez fotografii )

www.gospodarka.chojnice.pl